Sam Brokken

Onder de Facebook posts van o.a. Marc Van Ranst vonden we regelmatig dezelfde stukken tekst door verschillende mensen gepost. We vonden dezelfde stukken tekst ook terug op de tijdlijn van familie, vrienden en kennissen.

We konden deze teksten naar Sam Brokken’s persoonlijke pagina traceren. Door het plaatsen van referenties en cijfers wekt hij de indruk dat hij zijn onderzoek goed en betrouwbaar gedaan heeft. Maar is dat wel zo? We vonden het belangrijk er enkele te ontleden om foute redeneringen, incorrecte bronlezingen en onwetenschappelijke bronvermeldingen te weerleggen.

Mattias Desmet

Ook van Mattias Desmet hebben we een aantal posts en video’s doorgenomen, om foute redeneringen, incorrecte bronlezingen en onwetenschappelijke bronvermeldingen te weerleggen.

 • Boek Desmet niet geschikt als lesmateriaal UGent

  De opleidingscommissie van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de UGent kwam tot het besluit dat het werk van Desmet “slordigheden” bevat en dat het boek niet geschikt is als lesmateriaal. Decaan Ann Buyse verklaart dat het gaat om niet correct citeren, onderzoeksresultaten uit hun context trekken, data selectief […]

 • Bespreking van Mattias Desmets boek door academici

  In mei 2022 organiseerde de KJSNA een sessie in hun reeks ‘Author Meets Critics’ met professor Mattias Desmet, auteur van het boek ‘De Psychologie van Totalitarisme’, om de ideeën in zijn boek te bespreken. Kort voor de online sessie zegde Desmet echter zonder al te veel uitleg af voor deze kritische bespreking.

 • Mattias Desmet’s book reviewed by academics

  In May 2022 the KJSNA organised a session in the series ‘Author Meets Critics’ and invited Professor Mattias Desmet, author of The Psychology of Totalitarianism, to discuss the ideas in his book. However, shortly before the online meeting Desmet cancelled his attendance without giving much explanation.

 • Tegenwind – aflevering 2 : Mattias Desmet

  Video Tegenwind Aflevering 2: Mattias Desmet

 • Externe stukken

  Externe weerleggingen van posts, video’s en beweringen.

Theo Schetters

Ook van Theo Schetters hebben we een aantal posts en video’s doorgenomen, om foute redeneringen, incorrecte bronlezingen en onwetenschappelijke bronvermeldingen te weerleggen.