De Karl Jaspers Society of North America is een filosofische organisatie die in 1980 werd opgericht met als doel de studie van en de research naar de ideeën van Karl Jaspers te promoten. Karl Jaspers (1883-1969), een Duits-Zwitserse psychiater en filosoof, was de leermeester en levenslange vriend van Hannah Arendt en had een grote invloed op haar werk.

In mei 2022 organiseerde de KJSNA een sessie in hun reeks ‘Author Meets Critics’ met professor Mattias Desmet, auteur van het boek ‘De Psychologie van Totalitarisme’, om de ideeën in zijn boek te bespreken. Kort voor de online sessie zegde Desmet echter zonder al te veel uitleg af voor deze kritische bespreking.

We vermoeden dat Desmet eieren voor zijn geld koos en op het laatste moment zijn deelname annuleerde toen hij de expertise van deze groep van naderbij bekeek. Niet de eerste keer dat dit gebeurt trouwens.

Omdat iedereen toch al klaar zat voor de online sessie, besloot de KJSNA door te gaan met de sessie in de vorm van een boekbespreking.

Hieronder vindt u een verkorte, gemonteerde versie van hun bevindingen.


Als u liever de hele opname bekijkt dan vindt u deze op Youtube.


Indien u de papers wil lezen met de bedenkingen bij het boek, dan vindt u deze hier:

Categorieën: Weerlegd